Kombinasjonsferie: Rivieraen og Lago d’Iseo i Nord-Italia 

Det vakre området med de store sjøene i Nord-Italia er bare noen timers tog- eller biltur unna Nice. 

Helt siden romertiden har området med de store sjøene vært et yndet feriemål. Det er ikke vanskelig å forstå. Landskapet er utrolig vakkert, og området byr på mange muligheter for god mat og drikke, spennende opplevelser og avslapning.

Vi fikk ideen til å besøke Lago d’Iseo gjennom Mesternes Mester. I 2014 ble programmet spilt inn nettopp her.

Lago d’Iseo er den fjerde største av de store innsjøene i Nord-Italia. Den ligger i regionen Lombardia, ved foten av Alpene, øst for Bergamo. Gjennom sjøen renner elven Oglio, som er en bielv til Po.

Europas største øy i en innsjø

Noe av det som gjør denne innsjøen spesiell er øya Monte Isola. Det er den største øya i en innsjø i Europa. Øya har ca. 1800 innbyggere og er så å si bilfri.

Peschiera Maraglio er det største tettstedet på øya. Der finner du en sjarmerende strandpromenade med barer, matbutikker og noen restauranter. Mange bygninger stammer helt fra 1500-tallet. Setter du deg ned på fortausrestaurantene, serverer de den lokale musserende vinen Franciacorta.

Det er lett å komme seg ut til Peschiera Maraglio med ferge fra Sulzano. Turen tar bare noen minutter, og det er flere avganger om dagen.

Vær oppmerksom på at det generelt er flere mennesker på øya i helgene, siden mange italienere drar dit på dagstur når de har fri.

iseo2
Det er fint å sykle på den bilfrie øya.

Ting å gjøre

 • Sykkeltur: Vi syklet rundt hele øya, men lunsjstopp omtrent halvveis. Øya er så å si bilfri, så det er fint å gå og sykle der. Vi leide sykler til både voksne og barn. Vår datter på åtte gjennomførte turen uten problemer. Ta med kamera og badetøy.
 • Gå opp til toppen av øya: Der kan du nyte den fantastiske utsikten fra kapellet Madonna della Ceriola. Husk å ta med nok vann. Det er ganske bratt.
 • Båttur på innsjøen og besøk på lokalt marked: Det går ferger på innsjøen. Sjekk rutetabellen, og ta en tur til en eller flere av byene langs kysten. Vi besøkte markedet i Iseo, og spiste også lunsj der før vi tok båten tilbake.
 • Besøke en vingård: Mellom Brescia og Lago d’Iseo ligger vindistriktet Franciacorta, som bl.a. produserer musserende viner i verdensklasse. Vinruten «La strada del Vino Franciacorta” strekker seg ca. 80 km gjennom det vakre landskapet. Det er mer enn 90 forskjellige vingårder i området, og gårdene samarbeider om vinruten og markedsføring av vinene. Du kan ta en dagstur, eller overnatte på hotell eller en vingård.
 • Kjøre rundt innsjøen: Det er flere vakre middelalderbyer rundt innsjøen. De største er Iseo og Sarnico. Å kjøre rundt innsjøen er en fin tur. Enkelte steder er veien hugget inn i fjellsiden, og utsikten over innsjøen er fantastisk.
pixabay-iseo
Utsikt fra toppen av øya og inn mot fastlandet (foto: Pixabay)

Hvor skal du bo?

 • Vi bodde på Castello Oldofredi. Hotellet har veldig fin beliggenhet i skråningen ovenfor fiskerlandsbyen Peschiera Maraglio. Hotellet tilbød parkering på fastlandet. Deretter tok vi ferge over til øya, hvor vi ble møtt av en hotellansatt som fraktet bagasjen vår opp bakkene til Castello Oldofredi. Hvis du skal bestille rom, kan det være lurt å be om rom med utsikt over innsjøen.
 • Deltakerne i Mesternes Mester bodde på Iseolago Hotel.
 • Det finnes et eget turistkontor for Lago d’Iseo som også har oversikt over alle overnattingsmuligheter i området.
iseo14-crop
Utsikt fra rommet vårt på hotellet Castello Oldofredi.

Avstander og reise

 • Vi fløy til Milano (Malpensa), hvor vi leide bil. Det tok ca. 1,5 time å kjøre til Sulzano hvor vi parkerte leiebilen og tok ferge over til hotellet. Tilsvarende tur med tog tar drøyt tre timer.
 • Fra flyplassen i Bergamo er det bare ca. 45 minutter å kjøre. Tilsvarende tur med tog tar mellom 1,5 og 2,5 timer, avhengig av hvilken type tog du tar.
 • Fra Nice er det mulig å ta tog til Genova, og deretter videre til Brescia og Sulzano.

Andre kombinasjonsmuligheter i nærheten

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s