Kombinasjonsferie: Rivieraen og Sør-Tyrol

Sør-Tyrol kort oppsummert: Tysk orden, italiensk mat og deilig middelhavsklima.

Sør-Tyrol  (eller Syd-Tirol) er Italias nordligste og største provins, og utgjør en del av alpelandskapet Tyrol.

I en uke i juli brukte vi Schenna som utgangspunkt for utflukter og opplevelser i området. Vi fløy til München, og kjørte derfra til Schenna, som ligger omtrent 25 kilometer nordvest for provinshovedstaden Bolzano.

Det er også mulig å fly til Milano og kjøre nordover til Tyrol. Strekningen er omtrent den samme (fire timer i bil). Vi valgte imidlertid München fordi erfaringene med bilutleie i Milano ikke gjorde at vi ikke var fristet av et nytt besøk.

Sprächen Sie Deutsch?

Jeg må innrømme at jeg ikke visste mye om området før vi reiste dit. Derfor ble jeg ganske overrasket da jeg skjønte at de fleste snakker tysk i denne delen av Italia (ca. 70 prosent). Det skyldes at området først ble en del av Italia etter første verdenskrig; tidligere var Sør-Tyrol nemlig en del av Østerrike-Ungarn. Det burde jeg sikkert visst på forhånd, men tyskkunnskapene fikk jeg i alle fall bruk for.

Sør-Tyrol er en velstående provins; i Italia bare slått av Lombardia som er regionen hvor Milano ligger. De viktigste næringene i Sør-Tyrol er landbruk og turisme. Regionen har et omfattende selvstyre og skiller seg dermed ut fra resten av de italienske regionene.

schenna7
Lekeplass i åsen over Schenna.

Turer til høye topper

Sør-Tyrol byr på storslått og uberørt natur: Regionen er kjent for sitt spektakulære fjellandskap med over 600 innsjøer. De fleste ligger på 1800 m.o.h. Et omfattende nettverk av fjellheiser gjør det mulig å komme opp i høyden for alle. Den høyeste toppen vi var på var ca. 3500 meter, og det var helt innenfor rekkevidde for både voksne og barn.

schenna1
Tur på ca. 3000 meter.

Meran 2000 er en av de mest kjente fjellheisene nær Schenna. På toppen er det både en lekepark og en bob-bane, og du kan bruke stedet som utgangspunkt for en fjelltur.

schenna6
Taubanen Meran 2000 tar deg opp i høyden.

Det er mange fine fjellstuer med deilig servering som man kan ha som turmål. Men husk å sjekke at de er åpne før du legger i vei. Vi gikk på en smell da vi kom til en topp og serveringsstedet var stengt.

schenna8
Enkelt og god mat på en fjellstue i Sør-Tyrol.

Tur til Bolzano

Vi tok en dagstur til provinshovedstaden Bolzano. Der spiste vi lunsj og gikk på markedet. Byen var sjarmerende, med trange gater, små butikker og hyggelige restauranter. Markedet var også vel verdt et besøk.

Den store turistattraksjonen i Bolzano er det arkeologiske museet. Sør-Tyrols mest berømte innbygger er Ötzi, en over 5000 år gamle mumifiserte mann som ble funnet på mer enn 3200 meters høyde på en isbre ved den italiensk–østerrikske grensen. Ötzi er usedvanlig godt bevart, og regnes som Europas eldste. I dag ligger han utstilt i Bolzano, der han oppbevares ved −6°C, synlig for publikum.

Utendørsbad og spa

Regionen er kjent for de mange spa-ene og termalbadene. Vi besøkte et utendørsbad i Schenna som barna var veldig begeistret for. Det kostet en slikk og en ingenting og komme inn, og restauranten på taket serverte god mat.

schenna5
Utendørsbassenget i Schenna.

Er du på voksenferie er det mange flotte spa-anlegg i området. Merano (10 minutter unna med bil) ble spa-by allerede på 1800-tallet, da de første gjestene begynte å besøke spaet på det nyetablerte kurstedet. Etter at keiserinne Elisabeth av Østerrikes besøkte stedet ble Merano et populært kursted for aristokratiet og borgerskapet fra hele Europa.

Spør på hotellet eller turistkontoret hvis du vil ha mer informasjon om fine spa-er.

Grønn ferie

Ønsker du å klare deg uten bil? Det skal være enkelt i Sør-Tyrol. Området er lett tilgjengelig med tog fra både München og Innsbruck.

Sør-Tyrol markedsfører seg som miljøregion, og har derfor et godt utbygd kollektivnett, et moderne nettverk av elektriske ladepunkter og gratis parkering for el-biler.

Flere hoteller tilbyr også shuttlebuss fra München. Sjekk med hotellet der dere skal bo.

Hotelltips

Vi bodde på Hotel Starkenberg. Det lå sentralt plassert i Schenna, og hadde fine familierom. Vi hadde halvpensjon, og maten var veldig god. Kjøkkenet var også villige til å tilpasse menyen til barna, selv om de fleste gjestene var eldre mennesker.

starkenberg
Solnedgang på terrassen i Hotel Starkenberg, Schenna.

Reisen videre til Rivieraen

Fra Schenna er det ca. syv timer (70 mil) å kjøre til Rivieraen. Vi delte reisen i to med en overnatting i Serravalle som lå omtrent halvveis på strekningen. Der gjorde hotellverten oss oppmerksomme på at Italias største outlet lå i byen, så vi tok en tur dit om kvelden. Outleten var full av ivrige turister fra Midt-Østen og Asia, så det var tydeligvis bare vi som ikke var oppmerksomme på denne attraksjonen. Serravalle var ellers en søvnig, liten by med et par hyggelig restauranter. Les mer her outleten

2 kommentarer om “Kombinasjonsferie: Rivieraen og Sør-Tyrol

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s