48 timer i Bordeaux

Med sine 250.00 innbyggere er ikke Bordeaux en storby, men den har likevel mer å by på enn du rekker over på en langhelg. God mat og vin, arkitektur på verdensarvlisten og enorme shoppingmuligheter er noe av det du kan få med deg.

Forvandlingen

Å vandre rundt i sentrum er en fornøyelse. Byen har gjennomgått en «extreme makeover» de siste 20 årene, initiert av borgemester i Bordeaux og tidligere statsminister i Frankrike, Alain Juppé.

Midt på 90-tallet startet en massiv renovering av byen. Bygninger ble pusset opp, og fotgjengere og syklister fikk bedre kår. Trikken ble også prioritert.

I 2007 fikk store deler av byen verdensarvstatus. Bordeaux er visstnok verdens største, urbane UNESCO-miljø. Det er lett å slå ihjel noen timer med å vandre omkring og se på arkitekturen, besøke innbydende butikker å nyte en bedre lunsj.

IMG_5402
Blomsterbutikk i sentrum av Bordeaux.

Noe steder som er verdt å se i sentrum:

  • Pont de Pierre, byens mest berømte og fotografert bro over Garonne, bygget på starten av 1800-tallet.
  • Place de la Bourse, vakker plass ved bredden av Garonne. Rett over gaten ligger Miroir d’eau, vannspeilet, som har en stor vannflate på steinheller. Vannstanden endres i sykluser på få minutter. Her er det deilig å avkjøle bena på varme dager.
  • Les Chartrons, hyggelig bydel med små butikker og hyggelige restauranter, nord for vannspeilet.
  • Rue Sainte-Catherine, over en kilometer lang gågate med butikker, restauranter og kaféer.
  • Rundt Place Meynard og den gigantiske Basilique Saint Michel er det yrende folkeliv om kvelden og mange restauranter og barer.

 

 

IMG_5417
Over: Vannspeilet i Bordeaux. Under. Bydelen Les Chartrons.

Vin, vin, vin

Alle tenker på vin når de hører om Bordeaux, og det er ikke uten grunn. Brorparten av regionens økonomi er basert på vinproduksjon. Sentrum er full av lekre og velassorterte vinbutikker og -barer.

Er du ekstra interessert, er det gode muligheter for dagsturer til omkringliggende vinslott. Det finnes mange tilbydere av turer av ulik varighet.

Hvis du vil holde deg i byen, kan du besøke La Cité du Vin. Vinmuseet er formet som en enorm vinkaraffel og ligger ved elven nord for sentrum. På museets hjemmesider er stedet beskrevet som «a unique cultural centre dedicated to the universal, living heritage of wine.»

Shopping

Bordeaux har svært gode shoppingmuligheter. Cours de líntendance, Rue de la Port Dijeaux og Rue Sainte Catherine har mye å by på. Gatene møtes på Place de la Comédie, der Bordeauxs berømte Grand-Théatre ligger.

Tips

  • Bo på vestsiden av Garonne hvis du vil unngå unødig trasking.
  • Sjekk at hotellet har air condition hvis det er midt på sommeren. Vi traff hetebølgen. Det var 38 grader på dagtid da vi besøkte byen. Det var deilig med en pause på rommet før middag ute om kvelden.
  • Er du allerede i Frankrike, er det enkelt å komme seg til Bordeaux med tog. Fra Paris tar det omtrent fire timer. Vi kjørte leiebil fra Bordeaux til Rivieraen. Det tok ca. åtte timer.

En kommentar om “48 timer i Bordeaux

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s