Med leiebil på Rivieraen

En av de beste måtene å utforske Rivieraen på er med bil. Dessverre er det mange som synes det, så i høysesongen er det mye trafikk.

 

cap-roux
Kystveien mellom Cannes og Saint-Raphael er vakker. Husk å stoppe underveis.

 

Ting å tenke på når du leier bil

Hva slags bil trenger du?

Hvor mang er dere? Hvor lange strekninger skal dere kjøre? Hvor stort bagasjerom trengs? Og hvilke veier skal dere kjøre på? Dette er faktorer som spiller inn når du skal velge leiebil. Skal du kjøre i trange bygater, er en liten bil best. Skal du derimot kjøre lange strekninger på motorveien, er de minste bilene mindre attraktive.

Hvor skal du hente og levere bilen?

Hvis du planlegger å leie en bil på en destinasjon og levere den et annet sted, koster det ofte mer enn å hente og levere samme sted, særlig hvis du krysser landegrensene. Tenk på det når du legger opp reiseruten.

Forsikring

Ordne med forsikring når du bestiller bilen. Det er dyrere å kjøpe det når du er fremme og skal hente bilen.

Tilleggsutstyr

Husk at du må bestille tilleggsutstyr når du bestiller bilen. Det er dyrere å be om det når du henter bilen. Eksempler på dette er barneseter og GPS.

 

les-issambres
Bilde tatt på rasteplass mellom Les Issambres og Saint-Aygulf.

 

Hente og levere bil i Nice

Hente bil i Nice

Flyplassen i Nice har to terminaler. Når du lander, må du ta en shuttlebus til den andre terminalen for å hente bilen. Når du går gjennom tollen og kommer ut i ankomsthallen, skal du ta til venstre. Utenfor glassdøren nederst i ankomsthallen finner du bussen. Den går frem og tilbake hele tiden, så det er ikke krise å ikke komme med den første bussen. Ofte er det trangt om plassen.

Alle utleieselskapene holder til i samme bygning. I høysesongen er det ofte kø, så smør deg med tålmodighet. Personalet er ikke kjent for sin serviceinnstilling.

Husk å gå over bilen før dere kjører ut av utleieområdet. Dersom det er riper eller andre skader, er det viktig at det er registrert i papirene. Du kan fotografere eller filme bilen for å ha dokumentasjon på tilstanden den er i.

Levere bilen i Nice

Bilen skal leveres i samme bygning som du hentet den. Det er skiltet til bilutleieområdet når du kjører av motorveien og inn mot flyplassen, men det er ganske labyrintisk på veiene mellom terminalene. Følg godt med.

Husk å fylle bensin før du leverer bilen. Det er en bensinstasjon inne på flyplassområdet, men du kan like gjerne fylle på den siste bensinstasjon på motorveien før dere kommer til Nice.

Fra bilutleien må du ta shuttlebussen til terminalen der du skal sjekke inn på flyet hjem.
Husk å beregne god tid. Om sommeren er det ofte mye trafikk på veien, og det kan være kø for å få levert bilen. I tillegg tar ofte sikkerhetskontrollen i Nice lang tid. Vår rekord er 45 minutter (påskeferien 2017).

Flyplassen har informasjon om bilutleie på sine nettsider

 

IMG_3062
Fra veien ved L’Escalet på Saint-Tropez-halvøya.

 

Kjekt å vite om franske lover og regler

Sikkerhetsbelte

Husk at sikkerhetsbelte er påbudt i Frankrike også.

Promillegrense

Undersøkelser viser at nordmenn er mer restriktive når det gjelder å drikke og kjøre hjemme i Norge. Selv om det fristende å drikke til lunsj og middag på Rivieraen, er det viktig å husk at promillegrensen i Frankrike er 0,5.

Mobiltelefon

Å snakke i mobiltelefon under kjøring er forbudt i Frankrike, selv med et håndfritt headset.

Tuting

Det er ulovlig å bruke bilhornet i franske byer. Eneste unntak er hvis det er fare for kollisjon.

Fart etter vær

Vær oppmerksom på at ulike hastighetsgrenser gjelder for forskjellige værtyper. På motorveien senkes f.eks. fartsgrensen fra 130 km/t til 100-110 km/t når det er vått og glatt. Følg med på skilting langs veien.

Bøter uten grenser

Det er viktig å holde fartsgrensene. Det er ikke lett å få med seg alle fotobokser, og bøtene får du selv om du har reist hjem til Norge. Utleieselskapene hjelper til med å finne frem til synderne, selv om de har forlatt landet.

Parkering

Franskmenn elsker gratis gateparkering, og er ganske kreative når det gjelder å finne plass. Dersom du ikke har lyst på å sirkle rundt på leting etter gratisplass, er parkeringshusene et godt alternativt. Ofte er de både dyre og trange, men du finner en plass uten at det tar for mye tid.

I byer som Saint-Tropez og Sainte-Maxime er det store parkeringsplasser ved innfartsårene. I høysesongen er det imidlertid trangt og fullt, så det er lurt å være ute i god tid hvis du skal rekke noe.

Bilkø

Både motorveien og kystveien kan være svært trafikkert i høysesongen. Noen ganger står det helt bom stille.

Kystveien er verst. I juli og august er kø regelen, ikke unntaket. Har du mulighet til annen transport fra A til B, kan det være lurt å vurdere det. Båt og tog går raskere, og du slipper å stå helt stille. Buss tar ofte like lang tid som bil fordi man står i den samme køen.

På motorveien går det ofte radig, men også der kan det stå helt stille hvis du er uheldig, f.eks. dersom det har skjedd en ulykke, veien er snevret inn eller du treffer på en fransk utfartsdag.

På autoroutes.fr finner du informasjon om trafikken på motorveien i sanntid

Bomstasjoner

I Frankrike betaler man for motorveiene med bomstasjoner. Når du kjører ut på motorveien trekker du en lapp. Når du kjører av veien, registrerer maskinen på bomstasjonen hvor langt du har kjørt og beregner avgiften ut fra lappen du trakk da du startet. Skal du f.eks. kjøre fra Nice til Aix, koster det drøyt 17 Euro. Fra Nice til Paris er prisen ca. 80 Euro.

Du kan betale med mynter eller Visa-kort på bomstasjonene.

Bruk GPS

Skal du kjøre mye, kan det være greit med GPS i bilen. Alternativet er en app på mobiltelefonen. Det er ganske langt mellom avkjøringene på motorveien, så man risikerer store omveier dersom du kjører av feil.

God tur!

 

IMG_7379
Husk å stoppe. Franskmenn er flinke til å lage idylliske rasteplasser.

 

3 kommentarer om “Med leiebil på Rivieraen

 1. Hei,,,kan opplyse om at det finnes utlevering av leiebil på terminal 1 ,
  da unngår man den forferdelige terminal 2, Sixt og Hertz finnes der ihvertfall
  Hilsen
  Dag Stolt Nilsen
  Mandelieu

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s