Rivieraen = rosévin

Det er sjelden jeg har lyst på rosévin i Norge, men med én gang vi kommer til Rivieraen kommer den på bordet. Iskald rosévin hører rett og slett stedet og ferien til.

Rosévin finnes i alle nyanser av rosa, men den provencalske varianten er ofte helt lys. Fargen kommer av drueskallet på blå druer, men skallet får ikke ligge sammen med druemosten like lenge som når man lager rødvin. Derfor er fargen lysere.

rose
Rosévin til avkjøling i en fontene i Aix.

Trenger ikke være dyrt

Rosévin trenger ikke være dyrt når du kjøper det på supermarkedet på Rivieraen. De billige flaskene på Carrefour kan absolutt være gode. Spesielt godt rykte har rosévin fra området rundt Bandol, så det kan du se etter i de rikholdige hyllene.

Også populært her hjemme

Vinmonopolet har laget en egen podcast om rosévin som du kan høre på hvis du vil lære mer om denne typen vin.

Flere og flere nordmenn får øynene opp for rosévin hjemme i Norge også. Denne vintypen har hatt en kraftig salgsvekst, i følge Vinmonopolet. Sammenlikner man med tall fra 1980-tallet, har salget doblet seg.

A-magasinets Ingvild Tennfjord har slått et slag for rosévin i A-magasinet: Terningkast seks til fem av årets roséviner

img_5126
Rosévin på bordet i Frankrike.

Besøk en vingård

På Cote d’Azur og i Provence er det mulig å besøke over 400 vingårder. Produsentene er stolte av vingårdene, og turister er hjertelig velkommen til å smake – og samtidig lære mer om fransk historie, kultur og vinproduksjon.

Hva med å besøke en gård som produserer rosévin?

To tips steder du kan besøke

Chateau Minuty (Gassin)

Du har kanskje lagt merke til de karakteristiske roséflaskene fra Chateau Minuty på supermarkedet eller på Vinmonopolet hjemme? Du kan besøke vingården på Saint-Tropez-halvøya i nærheten av Gassin. Sjekk åpningstidene på nettet før du reiser. Gassin er en vakker liten landsby som også er verdt et besøk.

Chateau de Berne (Lorgues)

Chateau de Berne er enda en vingård med lett gjenkjennelige flasker. Vingården ligger i nærheten av Lorgues, en liten kjøretur innover i landet. Chateau de Berne produserer både hvit, rød og rosévin, og har restaurant, spa, butikk, lekeplass og hotell. Hvis du har tid, kan du besøke Tourtour, som mange mener er en av de vakreste landsbyene i området.

IMG_5053
Bilde fra Chateua de Berne.

Les også

2 kommentarer om “Rivieraen = rosévin

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s