Franske matfavoritter

Noen ting må alltid på bordet når jeg er i Frankrike. Her er mine personlige matfavoritter.

Smør

Utvalget av meieriprodukter er enormt på supermarkedene i Frankrike. Med en gang vi kommer ned på ferie, må vi ha godt smør. Når smøret er i boks, trenger vi egentlig ikke pålegg. Ferskt brød og smør holder lenge.

Pain au chocolat

Til frokost må vi ha ferske pain au chocolat. En fransk frokost består av en (sjokolade-)croissant, et glass juice og kruttsterk kaffe. Vi pleier å ha en norskere variant av frokosten på ferie, men croissantene er på plass.

Rosévin

Det er sjelden jeg har lyst på rosévin i Norge, men med en gang vi kommer til Rivieraen kommer den på bordet. Iskald rosévin hører rett og slett ferien til. Og den trenger ikke være dyr. Årelang forskning tilsier at de billige flaskene på Carrefour kan være gode. Besøk en vingård hvis du vil se hvordan rosévinen blir laget. Les mer i Besøk en vingård.

Melon (cantaloupe)

Av en eller annen merkelig grunn er det vanskelig å finne perfekt modne cantaloupe-meloner i Norge. I Frankrike er de imidlertid alltid perfekte. Spis den bar eller sammen med parmaskinke. Det vi ikke får spise, fryser vi ned og bruker i smoothies.

Iskrem

Is er dyrt, men godt i varmen. Den perfekte isen, formet som roser finner du hos Aux Parfums d’Italie i Sainte-Maxime. Les mer i Den beste isen

Hvite asparges

Hvit asparges er en fantastisk delikatesse, som du må spise når det er sesong om våren. De serveres ofte med hollandaise-saus, men min favoritt er smeltet smør og parmesan. Kjøp asparges på nærmeste marked, og kok dem i lettsaltet vann tilsatt sukker og sitron i 5–12 minutter, avhengig av tykkelsen. Super lunsjrett eller forrett.

Aprikoser

Aprikoser kjøper jeg heller aldri i Norge, men i Frankrike er det min favorittfrukt. Aprikosen tilhører plommefamilien, og har en guloransje farge som varierer noe fra frukt til frukt. Skallet er mykt og loddent, mens fruktkjøttet er fantastisk saftig når du finner gode eksemplarer. I Frankrike får du aprikosene perfekt modne på markedet og i butikken.

Moules poulette

Blåskjell blir servert i mange ulike varianter på Rivieraen. Min personlige favoritt er moules poulette, som er blåskjell i en saus basert på hvitvin og creme fraiche. Sommerens beste fikk jeg servert på Le Maiva mellom Saint-Aygulf og Les Issambres. Anbefales!

pixabay-clams-1573831_1920-liten

 

 

2 kommentarer om “Franske matfavoritter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s