En natt i Aix-en-Provence

Opplev provencalsk byliv bare en kort kjøretur fra Rivieraen. Aix byr på yrende folkeliv, men samtidig avslappet stemning.

aix-fontene
Aix er kjent for sine mange fontener.

 

Tar du en tur fra Rivieraen til Aix, får du storbyferie – uten at det blir hektisk og slitsomt. Sentrum er lite og sjarmerende, og du rekker å se mye dersom du legger inn en overnatting.

I Aix er det fint å rusle rundt i gågater og trange smug, sette seg på en kafé og høre vannet renne i en av de hundretalls fontenene. Ønsker du å gå i butikker, er Aix et godt valg. Markedene i byen er også berømt for sitt utvalg.

Aix-en-Provence ble grunnlagt allerede 122 f.Kr. I middelalderen var Aix hovedstad i provinsen Provence. Sammen med resten av Provence gikk byen til den franske kronen i 1487, og i 1501 opprettet Louis XII parlamentet i Provence, som eksisterte helt fram til 1789. I dag har byen cirka 140 000 innbyggere. Av dette ca. 30 000 studenter. Det gir byen en helt egen ungdommelig stemning.

Cours Mirabeau

Cours Mirabeau er byens mest kjente og livlige gate. Alleen er 440 meter lang og over 40 meter bred. Her finner du butikker, kafeer og markedsboder. Alleen danner skille mellom gamlebyen og den nyere Quartier Mazarin. Gamlebyen kalles Ville Comtale, og har en imponerende mengde flotte bygninger fra det 16., 17. og 18. århundre.

Langs Cours Mirabeau finner du også flere av fontenene byen er så kjent for. Den mest berømte er kanskje Fontaine de la Rotonde i enden av alleen.

Blant de mest kjente kafeene er Les Deux Garçons, som Paul Cezanne, Emile Zola og Albert Camus i sin tid frekventerte.

aix-cours

Spis under åpen himmel

Byen har et enormt utvalg restauranter i alle prisklasser. På Place des Cardeurs er det yrende folkeliv om kvelden. Her finner du mange ulike steder med forskjellige typer mat. Sist vi var i Aix, spise vi på Le Poivre D’Ane, som bød på god mat og vennlig service til en overkommelig pris. Anbefales!

aix-restaurant
På Place des Cardeurs er du ikke alene på kveldstid.

Følg i fotsporene til Cezanne

Innbyggerne i Aix er svært stolt av at maleren Paul Cézanne (1839–1906)  levde og malte i byen. Om sin hjemby skal han ha sagt: «When yhou’re born there, it’s hopeless, nothing else is good enough.»

Når du besøker Aix, kan du se stedene som betydde noe for den verdenskjente impresjonisten ved å følge plaketter som er lagt ned i fortauet. Her finner du kart over ruten og oversikt over stedene du kan se (PDF), bl.a. huset han ble født i, skolene han gikk på og kafeene der han møtte andre kunstnere.

I 9, avenue Paul Cezanne kan du også besøke atelieret til maleren, og i Musee Granet kan du se flere av Cezannes oljemalerier (og mye annen flott kunst). Museet regnes for å være et av de flotteste i Frankrike.

aix-cezanne.jpg
Route Cezanne er merket med disse plakettene i fortauet.

Markeder

I Aix er det fantastiske markeder med lokale varer: Frukt og grønnsaker, oster, bakervarer, vin og oljer, kjøtt, krydder og blomster. Prisene er ikke nødvendigvis spesielt fordelaktige på marked, men stemningen, fargene og luktene er verdt prisen.

Her er en oversikt over de ulike stedene og typene markeder:

Mat
Place des Prêcheurs: Tirsdag, torsdag, lørdag.
Place de la Madeleine : Tirsdag, torsdag, lørdag
Place Richelme: Hver dag

Blomster
Place de la Mairie: Tirsdag, torsdag, lørdag
Place des Prêcheurs: Mandag, onsdag, fredag, søndag

aix-marked.jpg
Bondens marked i Aix en søndag i juli.

Hvor skal du bo?

Byen er ikke stor, så det er små avstander og mindre viktig med beliggenheten til hotellet. Du finner enkelt hoteller gjennom søkemotorene.

Sist vi var i byen bodde vi på Grand Hotel Negre Coste midt på Cours Mirabeau. Rommet var fint og rent med flott bad, men hotellet var på ingen måte minneverdig.

Tips!
Ikke kjør inn i sentrum med bil. Det finnes sentralt beliggende parkeringshus ved innkjøringen til byen, der det lønner seg å sette bilen. I Aix er gatene smale og hotellparkeringene ofte trange. Et skyggefullt parkeringshus er vel verdt pengene. Byen er liten og avstandene små, så det er fullt mulig å ta med seg kofferten og spasere til hoteller i sentrum fra et parkeringshus.

aix-gate3

3 kommentarer om “En natt i Aix-en-Provence

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s