Parlez-vous français?

Svaret er nei. Når livets tabber skal oppsummeres, vil nok valget av tysk som fremmedspråk på ungdomsskolen være på listen over dummeste feiltrinn.

Når det er sagt, er det fullt mulig å feriere på Rivieraen uten å snakke fransk. Det har skjedd mye de siste 15 årene. Stadig flere franskmenn nedlater seg til noen fraser på engelsk – hvis det er nødvendig.

Som nordmann er det fascinerende med et folk som har så klokkertro på eget morsmål at de ikke synes det er nødvendig å lære seg noe annet i tillegg. Særlig når primærinntekten kommer fra turister.

Det meste lar seg imidlertid løse med noen gloser, litt kroppsspråk og en lommeparlør (for ikke å snakke om Google Transelate).

Av og til møter man karikaturer som himler med øynene og tydelig uttrykker misnøye med din mangel på dannelse, men det må du bare la prelle av. Det blir lenger og lenger mellom slike typer på Rivieraen.

Noen ganger har jeg kjent veldig på at det ville vært en fordel å kunne fransk. Legebesøk hos en doktor som ikke kunne noe engelsk var ikke spesielt morsomt, men det gikk bra. Da et av barna hadde brukket armen, og vi trengte vakuumpose til den gipsede armen for å bade, hadde jeg også en krevende samtale på det lokale apoteket. Det lot seg imidlertid ordne. Å forklare graviditetstest med tegnspråk var også en artig øvelse (burde nok filmet akkurat den). Når leiebilen bryter sammen på motorveien, er det også litt stressende å ikke kunne snakke med lokalbefolkningen. Men det ordnet seg også.

Oppsummert: Etter 15 år med ferieturer til Rivieraen er det vært sjelden jeg har møtt på store utfordringer med språket. Noen ganger har vi bestilt mat vi ikke helt har visst hva er på restaurant, men det gjør jo bare besøket litt mer spennende. I det store og det hele er det fullt mulig å ha en fin ferie i Sør-Frankrike uten å snakke fransk. Men vær forberedt på at jo lenger inn i landet du beveger deg, jo færre mennesker er det som snakker engelsk.

pixabay lavendar-1153408_1920.jpg
Mer fransk blir det ikke: En eng med lavendel.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s