Når bør du reise til Rivieraen?

Allerede på 1800-tallet begynte forfattere, kunstnere og rikfolk å reise til Cote d’Azur for å nyte sol og varme. Med 300 soldager i året har Rivieraen forblitt et attraktivt reisemål.

Cote d’Azur har såkalt subtropisk middelhavsklima. Det gir varme somre med mye sol på Rivieraen. I sommermånedene juni til september er gjennomsnittstemperaturen over 25 grader, men i mai og oktober er det også mulig å ha en sommervarm ferie, i alle fall etter norsk standard.

IMG_3112
Cap Taillat i mars.

 

Statistikken viser at det regner mest i oktober, november og desember. Vinteren er mild for oss som er vant til skandinavisk klima, men været er ikke varmt nok til sol- og badeferie.

Unngå fellesferien hvis du kan

Høysesong på Rivieraen er juli og august. Jo senere du reiser i juli, jo fullere blir det på hoteller og strender. Franskmenn har ferie i august, og liker best å feriere i eget land. Derfor blir det stappfullt mot slutten av den norske fellesferien.

Har du mulighet, kan det lønne seg å reise på et annet tidspunkt. Klimaet er, som nevnt, behagelig helt fra mai til oktober.

Dersom du ikke er bundet opp av skoleferien, er det perfekt å reise av gårde for eksempel i mai.

Her finner du en oversikt over temperatur, soltimer og regn i Nice fordelt på månedene i året

DSC_0131.JPG
Rolig stemning i Saint-Tropez i april.

Cannes-festivalen

Under Cannes-festivalen i mai er det vanskelig å få tak i hotell og leiligheter, og prisene er høye. Dersom du ikke er spesielt interessert i å stalke kjendiser på Cote d’Azur, kan det være lurt å unngå akkurat disse dagene.

Under fotball-EM i år er det sikkert tilsvarende fullt og dyrt. Første kamp i Nice finner sted 12. juni på Stade de Nice.

Påske og høstferie

De ivrige turistene reiser ned allerede til påske. Vi har tilbrakt flere påsker på Rivieraen, og det kan være supert. Dessverre er været mer ustabilt da, så du kan også risikere sure dager med regn. Jo senere påske, jo sikrere kan du være på fint vær.

Det samme gjelder høstferien. Du kan ha flaks å få sommertemperatur i oktober også.

Fordelen med å reise utenom høysesongen, er at du kan oppleve andre ting enn strand og basseng. Om våren og høsten er det for eksempel fint med turer og aktiviteter som ikke er attraktive om sommeren på grunn av varmen.

Her er et forslag til en fin påskeutflukt: Tur til Cap Taillat

IMG_3054
Påske i Saint-Raphael.

 

Badetemperaturer

Badevannet langs kysten av Cote d’Azur begynner å bli skikkelig varmt i juni, og har en god temperatur frem til begynnelsen av oktober. Vannet er som oftest mest behagelig i august, med temperatur på ca. 25 grader. Noen ganger har vi badet allerede 1. mai, men da er det ofte ganske kjølig.

pixabay sea-1372682_1920
Badetemperaturene pleier å være bra fra juni til oktober.

 

Mistral-vinden

Mistral kalles den skape, kalde og kraftige nordvestlige vinden som med ujevne mellomrom treffer Cote d’Azur. Vinden skyldes kald luft fra Alpene som synker ned mot Middelhavet gjennom Rhônedalen.

Når Mistralen kommer, kan temperaturen falle med 10 grader på svært kort tid, både i luften og i vannet. Vinden er ofte kraftigst om vinteren og våren. Da kan den komme opp i styrke rundt 20 meter per sekund (sterk kuling), og noen ganger enda kraftigere.

Den eneste trøsten når Mistralen treffer, er at den før eller siden går over. Følg med på værmeldingen.

5 kommentarer om “Når bør du reise til Rivieraen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s