Den franske riviera med barn

Rivieraen generelt godt tilrettelagt for familieferie. Det skyldes nok at de de fleste franske familier helst ferierer i hjemlandet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Strendene i Sør-Frankrike er barnevennlige. Her fra Les Issambres.

Nordmenn elsker Cote d’Azur. Overalt hvor man beveger seg på strekningen mellom Nice og Saint-Tropez, hører du norske stemmer. Det er ikke uten grunn at vi finner veien til Middelhavet og Frankrike. Ferie på Rivieraen byr på bra vær, fine strender, god mat og et velorganisert samfunn.

Ikke minst er Frankrike er barnevennlig. Du skal lete lenge etter en restaurant eller et hotell som ikke ønsker barn velkommen. Små, blonde barn får selv den sureste franskmann til å smelte.

Hus og leiligheter
Det er populært å leie hus og villaer med basseng på Rivieraen, men de populære områdene er dyre. 50-60.000 kroner per uke er ikke uvanlig, dersom du ønsker høy standard og sentral beliggenhet. Hvis du skal leie bil uansett, kan du spare penger på å velge et hus litt unna sentrum og litt unna stranden.

De fleste utleiehus har basseng. Det gjør at man kan veksle mellom tid på stranden og tid ved bassenget. Leiligheter har ofte tilgang til et fellesbasseng.

Jeg anbefaler at du sjekker om huset eller leiligheten du ønsker å leie har air condition. Midt på sommeren kan det bli ulidelig varmt hvis huset ligger midt i solen. Både voksne og barn kan ha vanskelig for å sovne hvis det er over 30 grader innendørs.

Har du små barn, ville jeg leid hus et annet sted enn Nice, Cannes og Antibes. Velg heller en av de mindre byene litt lenger vest. Dere kan ta en dagstur for å kjenne på stemningen i Cannes eller Nice. De små byene er enklere å være i med småbarn og babyer, og avstandene blir mindre. Saint-Raphael, Sainte-Maxime og Les Issambres er eksempler på fine steder som ligger ved kysten i rimelig avstand fra flyplassen.

Du finner også hyggelige småsteder litt unna kysten, som f.eks. Valbonne.

IMG_1404
Saint-Raphael kan være et godt alternativ til storbyene Cannes og Nice.

Barnevogn
Franskmenn har ikke så store vogner som oss nordmenn. Fremkommeligheten med barnevogn er ikke like god som i Norge. Fortauene er smalere, og det er flere kanter og humper. Franske babyer vokser opp i spinkle paraplytriller.

Dersom du ikke har baby, anbefaler jeg å bare ta med en trille. De norske vognene virker rett og slett litt overdimensjonert på Rivieraen.

Da barna våre var små, brukte vi bæremeisen mye. Den er enkel å ha med overalt.

Amming
Amming vekker oppsikt i Frankrike, så du må belage deg på mange undrende blikk dersom du praktiserer det på samme måte som i Norge. Jeg vet ikke om franske damer ammer, men de gjør det i alle fall ikke på kaféer og parkbenker.

Stellerom og barnestoler
På restauranter og kaféer er det ikke like vanlig at de har barnestoler som her hjemme. Dersom du er avhengig av stol, kan det være en idé å ta med en sammenleggbar variant hjemmefra. Stellebord på toaletter er heller ikke vanlig. Jeg har skiftet bleie mange rare steder på Rivieraen.

Når det er sagt, er barn alltid velkomne. Personalet er ofte vennlige mot, og tålmodige med, barn. Vær oppmerksom på at franske barn er vant til streng disiplin ved matbordet. De kan sitte mye lenger stille enn våre barn. Norske bajaser kan derfor vekke uønsket oppsikt.

DSCN2687
Norsk barnevogn kan føles diger i smale, franske smug, men fungerer fint på tur utenfor allfarvei.

Når skal du reise?
Høysesong på Rivieraen er juli og august. Jo senere du reiser i juli, jo fullere blir det på hoteller og strender. Franskmenn har ferie i august, og liker best å feriere i eget land. Derfor blir det stappfullt mot slutten av den norske fellesferien.

Har du mulighet, kan det lønne seg å reise på et annet tidspunkt. Klimaet er behagelig helt fra mai til september. Dersom du ikke er bundet opp av skoleferien, er det perfekt å reise av gårde for eksempel i mai.

De ivrige turistene reiser ned allerede til påske. Vi har tilbrakt flere påsker på Rivieraen, og det kan være supert. Dessverre er været mer ustabilt da, så du kan også risikere sure dager med regn. Jo senere påske, jo sikrere kan du være på fint vær. Med 300 soldager i året, er oddsene for sol gode.

Det samme gjelder høstferien. Du kan ha flaks å få sommertemperatur i oktober også.

IMG_3054
Påske i Saint-Raphael.

Bilkjøring
For å utnytte mulighetene på Rivieraen, er en familie på ferie nesten avhengig av å leie bil. Veiene i Sør-Frankrike er gode, så det er ikke vanskelig å kjøre. Generelt er det godt skiltet og enkelt å komme frem. Med bil har dere dessuten større valgmuligheter når det gjelder valg av bosted.

Vær imidlertid oppmerksom på at det kan være mye kø i høysesongen. I juli og august står det nesten stille på kystveien mellom Saint-Raphael og Saint-Tropez. Må du tilbakelegge denne strekningen, er du nødt til å stå opp tidlig eller kjøre sent om kvelden.

I Nice går det shuttle bus fra ankomstterminalen til terminalen der bilutleien befinner seg. Følg skilting eller strømmen av nordmenn som skal til Avis og Hertz. Barnesetene som følger med leiebilene kan være av litt ymse kvalitet. Dersom du er opptatt av å ha full kontroll, kan det være verdt å vurdere å ta med barnesete fra Norge.

Husk å ha nok tid når du skal levere bilen ved hjemreise.

Kom deg frem med båt eller tog
Bilkø er Rivieraens forbannelse, så det er lurt å tenke på andre måter å komme seg frem på. Kystveien mellom Cannes og St. Tropez er, som nevnt, katastrofal i høysesongen. Hold deg unna den med småbarn midt på dagen.

Om det skulle friste med en utflukt for eksempel til St. Tropez, er båt et godt alternativ. Les mer i Den smarte veien til Saint-Tropez.

Vil du inn til Cannes og Nice fra en av småbyene, er tog et godt alternativ. Togforbindelse finnes blant annet fra Saint-Raphael og Frejus. Togene går relativt ofte, så du trenger ikke å bestemme deg for returtidspunkt. Med tog ankommer du midt i sentrum, og slipper parkeringstrøbbel i byen.

7 kommentarer om “Den franske riviera med barn

 1. Kjekt å følge bloggen din. Frankrike er et fantastisk land å feriere i. Nå er det bare noen få dager før vi vender sørover. Vårt paradis i Frankrike er litt lengre nord, nemlig Normandie. Fantastiske folk, frankrikes matfat og mye historiske serverdigheter. Ta deg gjerne en tur

  Liker

 2. Hei!
  Vi er en familie med en gutt på seks år,vi reiser til Antibes i sommer,har du noen tips til ting å gjøre utenom Marineland og strand?Gjerne tips på ok spisesteder også.
  Mvh Rita😊

  Liker

 3. Hei Rita,

  Jeg er ikke noen Antibes-ekspert, dessverre. Men dere bør sette av en dag til en båttur. Det går mange båter fra kystbyene til øyer og steder langs kysten. Det synes alltid mine barn er gøy.

  Jeg kan legge ut et spørsmål på Facebook-siden, så kan vi se om noen andre har tips til deg.

  Ha en fin ferie!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s